Oudste inwoonster van Donderen doet mee met glasvezel en zet de thermometer op 50%

Mevrouw  Beijering-Hamming aan de Noordenveldweg is met 88 jaar op dit moment de oudste inwoonster van Donderen. Zij heeft onlangs een glasvezelcontract afgesloten. De werkgroep vond dit een mooie aanleiding voor een interview.

Onder het genot van een kopje koffie en een prachtig uitzicht over Donderen, vertelt zij over haar motivatie om mee te doen met het glasvezel-initiatief. Ondanks dat zij zelf weinig gebruik maakt van internet zegt zij: “Ik vind het heel belangrijk voor de toekomst van ons dorp en ik doe mee vanuit een sociaal gevoel en solidariteit”.

Niet iedereen zal mevrouw kennen, maar voor de oudere Donderboeren is zij juffrouw Beijering die van 1972 tot 1982 als onderwijzeres werkte aan onze school d’Ondergrond. Samen met haar echtgenoot kwam zij in 1977 in Donderen wonen. Met meester Smit, de hoofdonderwijzer in die tijd, heeft zij het initiatief genomen om de schoolkrant op te zetten. De schoolkrant is uitgegroeid tot de huidige ‘Donderblik’.

Ging het onderwijs in de jaren zeventig nog traditioneel met behulp van de leesplank, nu zou mevrouw Beijering, als zij les zou geven, graag gebruik maken van een digibord en de andere mogelijkheden die snel glasvezel biedt. Zelf gebruikt ze af en toe een iPad om contact te houden met de wereld.

Binnen het onderwijs van tegenwoordig zijn er natuurlijk talloze toepassingen mogelijk door de komst van glasvezel. Onderwijs op afstand is daar slechts één van. Tijdens een van haar vele reizen maakte mevrouw Beijering in Zuid-Afrika in de jaren negentig al kennis met onderwijs op afstand. Zij bezocht toen een lerares die met een videoverbinding les gaf aan leerlingen die allemaal op grote afstand woonden. Hierdoor kan mevrouw Beijering zich heel goed voorstellen wat de kracht is van de nieuwe mediatechnologie.

Sinds 2010 woont mevrouw alleen. Zij ziet met de komst van snel internet ook de mogelijkheden binnen de zorg om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Mevrouw Beijering eindigt ons gesprek met de opmerking: “Ik vind dat iedereen in Donderen die nog niet meedoet toch nog eens na zou moeten denken over belang van glasvezel voor ons allemaal”.

Heeft u nog vragen over de laatste ontwikkelingen?

Bel 06-15486064 of mail  donderen.glasvezel@xs4all.nl