Natuurplaats Noordsche Veld opent haar deuren zaterdag 12 oktober

Wie regelmatig op de weg tussen Norg en Donderen rijdt, heeft de bouw van een paar nieuwe gebouwen kunnen volgen.

In augustus verhuisde Staatbosbeheer van Langelo naar een van deze gebouwen. Het andere is het nieuwe onderkomen van Theehuis De Bosrand. Eigenaars Peter en Marianne van Wijk gaan in het gebouw naast Staatsbosbeheer verder onder de naam Natuurplaats Noordsche Veld.

De Natuurplaats

De Natuurplaats is een plek in de prachtige natuur van de Kop van Drenthe waar je de omgeving en haar verhalen via allerlei activiteiten en diverse fiets- en wandelroutes kunt ontdekken. Zo kan je het pad van de das volgen en je buiten vermaken met natuurlijke elementen in de Speelnatuur. Naast het nuttigen van een versnapering kan je lezen in de natuurbibliotheek en wandelen tussen de raatakkers.
Een raatakker is een kleine vierkante akker omringd door aarden wallen die in de Late Bronstijd werd gebruikt voor de akkerbouw. De nieuwe raatakkers bij De Natuurplaats worden de komende tijd steeds meer ingevuld. De Nederlandse landgeit, de ‘koe van de arbeider’, is het eerste oude landbouwhuisdierenras dat op een van de raatakkers bij De Natuurplaats is gehuisvest.

Donderboerkamp

Naast De Natuurplaats ligt voormalig munitiedepot Donderboerkamp. Het terrein bestaat uit 24 bunkers die tijdens de Koude Oorlog in de jaren 60 zijn gebouwd. Ooit lagen de bunkers vol met munitie voor de Amerikanen. Nu is Zorgboerderij Prins er gevestigd en worden een aantal bunkers gebruikt door organisaties op het gebied van kunst en cultuur zoals de PeerGrouP. Het munitiedepot is veranderd in cultuurlandgoed Donderboerkamp: een plek waar ruimte is voor zorg, kunst en cultuur.

Open dagen

Vanaf 12 oktober is De Natuurplaats geopend voor het publiek. In samenwerking met Huis van de Natuur en Staatsbosbeheer zijn er vier open dagen georganiseerd waar De Natuurplaats en cultuurlandgoed Donderboerkamp je graag laten zien wat ze in huis hebben. Het programma verschilt van dag tot dag en biedt een variëteit aan natuur, cultuur en beleving voor jong en oud.

De open dagen zijn op 12,13 en 19,20 oktober dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur aan de Donderseweg 22 te Norg.

Om organisatorische redenen moet er bij een aantal activiteiten vooraf worden gereserveerd. De meeste activiteiten zijn gratis maar voor twee theatervoorstellingen wordt een entreeprijs
gerekend.

Meer informatie over de programma’s, de reserveringen en de ticketverkoop vind je op Huis van de Natuur. Meer informatie vind je op De Natuurplaats.