Donderen historisch in beeld

Werkgroep Oud Donderen heeft een schat aan fotomateriaal, er is soms een inloopmiddag echter daarmee wordt niet iedereen bereikt en met grote zekerheid weinig mensen die buiten Donderen woonachtig zijn.

We zullen daarom een grote variëteit van het beeldmateriaal dat in bezit is van de WOD een plek gaan geven op deze site zodat meer mensen kunnen genieten van oude en nieuwe foto’s die van Donderen, haar inwoners en evenementen gemaakt zijn.

Namens Werkgroep Oud-Donderen wensen wij u veel kijkplezier. Hieronder kunt u ook verschillende artikelen lezen van Donderen in andere tijden geschreven door Hillebrand Keun van de Werkgroep Oud Donderen.

Het schijnvliegveld Donderen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in Peest een zogenaamd Luftwaffe vliegveld aangelegd door de Duitsers. Volgens een Engels rapport werd met het werk aan dit vliegveld in de herfst van 1940 door de Duitsers begonnen. Het vliegveld lag ten zuiden van Peest  in de buurt van de Lebbestaok. Er waren 3 startbanen geprojecteerd in de vorm van een hoofdletter A.

Voor het volledige artikel, klik hier

Voetbalvereniging DOS

Voor voetballiefhebbers uit Donderen is het eigenlijk standaard dat men kiest voor VAKO als voetbalvereniging, dit is al vele jaren zo. In het verleden echter waren er ook mogelijkheden in het dorp zelf. Hiervoor werd in februari 1933 een voetbalvereniging opgericht.
Als naam werd gekozen D.O.S.: “Door Oefening Sterk”.

Voor het volledige artikel, klik hier

De kogelvangers op het Donderboerkamp

Op het Bunnerveen langs de Roderweg ligt nog altijd een boswal waarin de restanten van de zogenaamde “Koegelbargen” nog zichtbaar zijn. Op zich een geheimzinnige plek waar niet zo veel over bekend was. Dat het vroeger militair terrein was, dat was duidelijk maar het hoe, wanneer en waarom?

In oktober 2016 kwamen we als Werkgroep Oud Donderen in contact met de Historische Vereniging Gemeente Diever. Het bleek namelijk dat de aanleg van de dubbele schietbanen met kogelvangers in 1906 is uitgevoerd op 4 locaties in Nederland namelijk in Wapse, Ommen, Millingen en Donderen. In Diever/Wapse en Ommen waren de historische verenigingen ook bezig om een en ander in kaart te brengen over het ontstaan en gebruik van de schietbanen.

Voor het volledige artikel, klik hier