Nieuwsbrief van de werkgroep Bliksemsnel Breedband in Donderen

Op de peildatum van 1 oktober zien we een tussenstand van ruim 35% (inmiddels al weer opgelopen tot bijna 40%).

Sinds de dip veroorzaakt door de wisseling van providers kruipen we weer langzaam maar zeker op. Zoals het gezegde gaat: vertrouwen gaat te paard en komt te voet. Wij gaan te voet weer bij de bewoners langs en hopen de meesten te overtuigen van de noodzaak om met een eigen glasvezelnet te bouwen aan de toekomst voor ons dorp.

Met glasvezel zelf is natuurlijk niets mis; het wordt al zo’n dertig jaar gebruikt en heeft zich dus wel bewezen. De grote netwerken van KPN en Ziggo zijn immers reeds al ‘verglaasd’. Het gaat juist om de organisatie van ons eigen glasvezelnetwerk. Met vallen en opstaan heeft de Coöperatie Glasvezel Noord zich nu ontwikkeld tot een professionele organisatie. Het bewijs ligt inmiddels in de grond: een werkend netwerk in een deel van onze gemeente.

50%

Als morgen iedereen die eerder volmondig ja heeft gezegd wederom een abonnement neemt, zitten we zomaar op de 50%. Dan zijn we er nog niet maar dan heeft de coöperatie wel voldoende financiële armslag en vertrouwen om het proces van aanleg verder te ontwikkelen. Voor het eind van het jaar gaan we  bezien of alle straten apart voldoende percentages hebben om daadwerkelijk mee te doen met de aanleg.

Het percentage van alleen de ‘witte’ (Kpn-koperdraad) adressen in het buitengebied is inmiddels de 65% gepasseerd. De ‘grijze’ (Ziggo-coax) adressen zitten op bijna 30%.

Providers-presentatie

Meer keuze door de drie providers is natuurlijk fantastisch maar tegelijkertijd zien sommigen nu door de bomen het bos niet meer. Daarom hebben we op zaterdag 21 oktober bij Eetcafé Hoving onze nieuwe providers uitgenodigd om u met raad en daad bij te staan. Noteert u alvast: zaterdag 21 oktober van 14.00 tot 18.00 uur Eetcafé Hoving providers presentatie Trined, Stipte en Fiber.

Verwarring

Er is niet zo lang geleden nog een initiatief ontstaan: het Drents Glasvezel Collectief (DGC). Dit collectief beslaat dertig dorpen in de gemeente Aa en Hunze, Tynaarlo (waaronder Yde de Punt) en Assen.

In de pers nu is verwarring ontstaan over de manier waarop het DGC en onze coöperatie de financiering willen regelen. Voor alle duidelijkheid: het DGC wil graag dat de gemeente aandeelhouder wordt terwijl onze coöperatie alleen een ondersteunende lening van de gemeente wil. Onze coöperatie wil onafhankelijk blijven.

Gemeente Tynaarlo

De gemeente ambieert geen aandeelhouderschap maar staat wel zeer positief tegenover onze wens voor een lening. Wij verwachten dat de raad op 10 oktober een principebesluit neemt om onze Coöperatie  financieel te ondersteunen met een lening. Vervolgens moet de Coöperatie met een goede business case komen en zorgen voor een goede financiële onderbouwing.

 Wethouder Henk Lammers vindt dat ook in alle kleine kernen van onze gemeente glasvezel beschikbaar moet komen. Het is namelijk van levensbelang voor een vitaal platteland, maar de inwoners hebben daarin zelf een grote verantwoordelijkheid en hij roept eenieder op om mee te doen met dit initiatief.

Ervaring

We hebben twee inwoners gevraagd naar hun ervaring tot nog toe met ons glasvezelproject.

Gerrit Eikelboom:

“Toen het glasvezelproject in Donderen van start ging waren wij nog niet enthousiast om over te stappen. Met de komst van de huidige 3 providers (Stipte, Trined en Fiber) en het feit dat Ziggo heeft aangegeven geen glasvezel tot in huis te gaan aanleggen zijn wij ons opnieuw gaan oriënteren. Welke van deze glasvezelproviders je kiest hangt erg af van je persoonlijke situatie, maar maak nu wel de keuze voor glasvezel anders komt het waarschijnlijk de komende 15 jaar ook niet meer. Want… welke noodzaak heeft Ziggo om gedurende die periode nog intensief te gaan investeren in de kabel? Zij zijn immers de enige kabelaanbieder in de regio.

Er zal steeds meer data worden gestreamd en internet-tv kijken in HD-kwaliteit via de tablet, smartphone en via de televisie neemt een grote vlucht. Hierdoor heb je een snelle internetverbinding nodig om probleemloos te kunnen kijken. Wij hebben daarom besloten om over te stappen naar toekomstbestendig glasvezel en gekozen voor Stipte (aanleg en volledige bekabeling in huis wordt door de monteur gedaan). Het maandbedrag bij Stipte blijft voor ons gelijk aan Ziggo maar het zenderaanbod is uitgebreider en de internetsnelheid fors hoger.”

Johan Mulder:

“Ik hoor in Donderen sommige mensen wel eens zeggen als het over glasvezel gaat “moeten wij mee betalen omdat die boeren glasvezel willen? Niks geen belang bij”. Ik vind dit wel eens wat kortzichtig voor die paar euro, want als er wat georganiseerd wordt in het dorp zoals sommige feesten of een vereniging heeft geldgebrek om bepaalde dingen te kunnen realiseren, dan wordt er o.a. bij de “Boermarke” aangeklopt om een bijdrage in de kosten te krijgen zodat het één en ander door kan gaan, en hier is ook niks mis mee.

Maar in het buitengebied hebben boeren en burgers hier een hele slechte internetverbinding wat met een bedrijf tegenwoordig best lastig is, en met glasvezel zou dit probleem verholpen zijn. Zelf heb ik nu het geluk dat ik via Bunne al ben aangesloten maar er zijn nog boeren en burgers genoeg die een beetje steun uit het dorp nodig hebben om ook snel internet te krijgen, dus mensen help elkaar en doe mee!”

 

Werkgroep Bliksemsnel Breedband in Donderen

Meer informatie: www.glasvezelnoord.nl

Mailadres: glasvezel.donderen@xs4all.nl